Eski ismiyle Sultan Aziz döneminde kurulan Aziziye ilçesi 1926 yılında Sivas'tan ayrılarak Kayseri'ye bağlandı. Peki eski ismiyle Aziziye ilçesi olarak bilinen yer Kayseri'nin hangi ilçesi?
1926 yılından önce Sivas’a bağlı olan o ilçe şimdilerde Kayseri sınırları içinde yer alıyor. 98 yıl önce Kayseri’ye bağlanan Aziziye ilçesi yeni ismi olan Pınarbaşı adını Cumhuriyet’in ilanından sonra aldı. Pınarbaşı isminin seçilmesinin sebebi olarak ise hemen kıyısında uzanan alanda kurulu bulunduğu Şirvan Dağının eteklerinden kaynayan pınardan dolayı olduğu belirtiliyor. 1926 yılı öncesinde Sivas’a bağlı olan Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesinin harita yolculuğunu sizler için derledik…Cumhuriyetin ilanından bu güne Türkiye haritasında büyük değişiklikler yapıldı. Zaman içerisinde birçok ilde mülki sınırlar sürekli olarak değişti. Yaşanan gelişmelerle ilçe sayıları da buralara bağlanan mahalle sayıları da giderek arttı.
Pınarbaşı ilçesinin tarihçesi!
Bugünkü ismiyle Pınarbaşı ilçesi 19. asrın ilk yarısında Sultan Aziz döneminde “Aziziye” ismiyle kurulmuştur. Başbakanlıkta bulunan Devlet Arşiv Dairesi Başkanlığı’ndaki 7 sefer 1278 tarihli belgeye göre, ‘1861 tarihinde Mesudiye ilçesi Örenşehir’in Pınarbaşı adlı yerde bulunan boş mahallede bir kasaba iskâna açılarak, Muhacirlerden de bir kısmını oralara yerleştirilmesini istemesi ile Müstakil liva (sancak) olarak kurulan ilçeye Aziziye adı verilmiştir’ 1863 yılında bu ilçenin ilk belediye başkanlığına Lozade Mahmut Efendi getirilmiştir. 1926 yılında kış şartları ve uzaklık dikkate alınarak Aziziye Sivas’tan alınarak Kayseri’ye bağlanmıştır.İlçemizin Aziziye olan adı, Cumhuriyetin ilanından sonra, hemen kıyısında uzanan alanda kurulu bulunduğu Şirvan Dağının eteklerinden kaynayan pınardan dolayı Pınarbaşı adına dönüşmüştür.
Zamanında mahalle olan birçok ilçe Pınarbaşı ilçesine bağlıydı!
Aziziye sancağına; Viranşehir (Örenşehir), Kaynar, Sarız, Zamantı, Sarımsaklı, Bünyan, Akkışla, Sarıoğlan, Toklar Nahiyeleri, Darende, Gürün, Göksun ilçeleri ile Kangal ve Şarkışla’nın bazı köyleri bağlanmıştır.Pınarbaşı’nın Kayseri’ye bağlanmasından sonra Akoluk, Bozhöyük ve Gerdekmağara köyleri Gürün ilçesine; Yeni Yapan, Kapaklıpınar, Tavladere, Karacaören ve Demirboğa köyleri de Şarkışla ilçesine bağlanarak Pınarbaşı’ndan ayrılmıştır. 1946 yılında da Sarız Bucağı 46 köyü ile Pınarbaşı’ndan ayrılıp yeni bir ilçe olarak Kayseri’ye bağlanmıştır.
Pınarbaşı ilçesine ilk yerleşenler Kafkas ve Avşarlar!
1861-1864 yılları arasında Pınarbaşı civarı ve Uzunyayla’ya Kafkas göçmenleri, Zamantı tarafına Avşar Aşiretleri yerleştirilmiş, ilçe içerisine gelenler ise tepe mahalleyi seçmişlerdir. 93 (1877-1978) Osmanlı Rus harbinden sonra da Kars ve Ardahan’dan gelen göçmenler İlçeye iskân edilmişlerdir. 1956 yılında Rumeli ve Balkanlardan gelen göçmenler de Pınarbaşı’nın bir mahallesi olan Küçük Gümüşgün’e ve farklı köylere iskân edilmişlerdir. Pınarbaşı’na ilk yerleşen ailenin ‘Kerimoğulları’ olduğu tahmin ediliyor. Kaynak: KAYSERİ İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ Editör Şeyda Özlükcü