Kayseri Pastırmasının Atası… Kültepe Şaşırtmaya Devam Ediyor!
Kayseri'deki Kültepe Kaniş/Karum Höyüğü'nden çıkarılan çivi yazılı tabletler, bölge halkının 4 bin yıl önceki beslenme alışkanlıklarına dair önemli bilgiler sunuyor. Tabletlerde, yiyecek fiyatlarının yanı sıra uzun yola çıkan tüccarların yanlarına aldıkları besinler de detaylı bir şekilde anlatılıyor.
Anadolu'nun ilk yazılı belgeleri arasında yer alan bu tabletlerde, yiyecek fiyatlarının yanı sıra uzun yola çıkan tüccarların yanlarına aldıkları besinler de detaylı bir şekilde anlatılıyor.
Kayseri'nin Kadim Mutfak Kültürü
UNESCO Dünya Belleği Listesi'nde yer alan Kültepe tabletleri, 1948 yılından bu yana devam eden arkeolojik çalışmalarla gün yüzüne çıkarılıyor. Bugüne kadar yaklaşık 23 bin 500 tablet keşfedildi ve bu tabletler, farklı disiplinlerdeki bilim insanları tarafından titizlikle
2022 yılında düzenlenen 5. Uluslararası Kültepe Toplantısı'nda, bu antik yazıtların son bulguları değerlendirildi. Toplantıya, 11 ülkeden 45 bilim insanı katıldı ve Kültepe'nin zengin tarihine dair yeni bilgiler paylaşıldı.
Uzun Yolculukların Vazgeçilmez Besinleri
Kültepe tabletlerinden elde edilen bilgilere göre, dönemin tüccarları uzun yolculuklara çıkarken yanlarına kurutulmuş et, balık ve karides gibi dayanıklı gıdalar alıyordu. Uzmanlar, bu tabletlerde iki tüccar arasında geçen bir mektuplaşmada, yolculuk sırasında taşıdıkları yiyeceklerin detaylandırıldığını belirtti. Bu yiyecekler arasında en dikkat çeken gıda Kayseri'nin meşhur pastırmasının atası sayılabilecek kurutulmuş et de yer aldı.Arkeolojik Haber’de yer alan habere göre, tabletlerde yer alan listelerde, Kültepe sakinlerinin et, ekmek, soğan gibi gıdalar tükettiği ve buğday ile arpa gibi tarım ürünler yetiştiriliyordu.
Kadim Dönemin Sıra Dışı Lezzetleri
Tabletlere göre Kültepe'de, dönemin mutfak kültüründe önemli bir yere sahip olan diğer sıra dışı yiyecekler ise kurutulmuş karides ve balık olarak biliniyor. Tüccarlar, bu gıdaları özellikle uzun yolculuklarda tüketmek üzere tercih ediyor ve yolda yemek pişirmenin zorluklarını minimize etmek için de kurutulmuş gıdaları tercih ediyorlardı.Kültepe tabletleri, sadece antik dönem Kayseri'sinin ekonomik ve ticari hayatına dair bilgiler vermekle kalmıyor, aynı zamanda 4 bin yıl önceki mutfak kültürünü ve günlük yaşantıyı da gözler önüne seriyor. Editör Şeyda Özlükcü